Skip to content
Insynsskydd monterat på en Vivaro företagsbil

Danske regler for tonede ruder I bilen


Solarplexius besvarer spørgsmål om lovgivning vedrørende solfilm og tonede ruder i bilen. Her får du et overblik over regler, bødetakster og råd! 

Danmark har egentlig nogle ret simple regler, når det gælder tonede ruder i bilen. Hvis du er opmærksom på lovgivningen omkring rudetoning, og gerne vil sikre dig, at dine tonede ruder overholder reglerne, så læs med her.

Hvad siger loven om toning af ruder?

Lovgivningen for tonede bilruder i Danmark er baseret på bilens første registreringsdato. For biler indregistreret efter 1. april 1992 gælder følgende regler om toning af ruder:

Ifølge færdselsstyrelsen er det ikke lovligt at tone forruden eller de forreste sideruder med fx solfilm, medmindre disse er tonet fra fabrikken. Uanset om forruden eller sideruderne foran B-stolpen er tonet eller ej, skal de have en lysgennemgang på mindst 70%.

Har din bil fabrikstonede ruder og er købt i Danmark, kan du sagtens regne med, at bilen overholder gældende lovgivning om rudetoning. 

For ruderne bag B-stolpen gælder det, at man skal kunne se gennem ruderne, selvom der er udført toning. Dertil skal bilen have et sidespejl i højre side, hvis toningen reducerer lysgennemgangen, så den er under 70%. Nu har alle nyere biler sidespejle i begge sider, så det eneste du skal være opmærksom på er, at du ikke blænder vinduerne helt af med fx maling, stof eller tape.
Spejlfilm er helt ulovligt, da det kan blænde andre i trafikken.

Hvordan måles procent af lysgennemgangen og af hvem? 

Politiet er selvsagt en autoritet, når det gælder tonede ruder og de bruger et såkaldt fotometer eller lucimeter til at måle lysgennemstrømningen. Derudover kan du komme i klemme til periodisk syn. Synshaller kan nemlig kassere din bil til syn, hvis de bedømmer at dine tonede ruder er ulovlige.

Hvad koster det at få monteret solfilm?

Prisen for at få solfilm monteret af en professionel montør, afhænger af bilmodellen og antallet af ruder. Prisen ligger et sted mellem 1500 og 4000 kroner. Vær obs på yderligere omkostninger! Ved nogle bilmodeller, hvor det er nødvendigt at afmontere interiør eller ruder først, kan der komme et ekstra gebyr oveni.

Der er ingen regler i forhold til montering. Du må gerne selv lægge solfilm eller andet toning på, i stedet for at betale en professionel montør. Vær dog opmærksom på, at en pæn montage af solfilm kan være noget af en udfordring, selv for dygtige gør-det-selv entusiaster.

Hvorfor er der en lov om toning af fordørene?

Først og fremmest findes lovgivningen om toning af forruder for at sikre at førerens udsyn ikke bliver hindret af den mørke toning. Sagt mere enkelt, det handler om trafiksikkerhed. I forbindelse med nogle motortrafikulykker siges det at køretøjer med tonede ruder har været en medvirkende årsag til ulykken. Bilister skal bare have optimalt udsyn mens de kører bil – specielt i dårligt vejr. Mørktonede ruder ud til sidespejlene kan hæmme førerens udsyn og det kan medføre voldsomme bilulykker.

Hvad er bøden for ulovligt tonede ruder?

I Danmark straffes ulovligt tonede ruder med bøder. Fanger politiet dig med ulovligt tonede ruder, er de i deres gode ret til at udstede en bøde. Bødetaksten er 1000 kr. og det hedder sig faktisk at bødetaksten gælder pr. RUDE! Dertil kan det hænde at politiet beder dig rive toningen af ruderne inden du må køre videre.

Vores anbefaling er derfor helt klar! Ton dine bilruder inden for reglerne og kør rundt i din flotte bil med ro i sindet.

Kilder:

https://fstyr.dk/da/Krav-til-koeretoejer/Regler-for-koeretoejer/Spoergsmaal-og-svar-om-tekniske-krav

https://www.retsinformation.dk/eli/fob/1996/240

https://www.tjekbil.dk/solfilm